Клиниката за детски болести како и Институтот за белодробни заболувања Козле, се полни со пациенти. Во овој период од годината, преовладуваат респираторните дијагнози а една од причините е енормно загадениот воздух.

– Болницата е полна. Имаме 130 пациенти кои се хоспитализирани и околу 30 кои се во дневна болница, a вкупно капацитетот е околу 180 места – информира за ,,Мета” д-р Катарина Ставриќ, директорката на Детска клиника.

Пациентите, додава таа, се со респираторни заболувања, но има и деца со други болести и инфекции.

– Факт е дека периодов е загаден воздухот, таква е сезоната, но не се само респираторни дијагнози во прашање – вели Ставриќ.

Голем број пациенти се хоспитализирани и во „Козле“. Најчесто поради бронхити, опструкции и пневмонии, но има и деца-пациенти со ларингитис.

Владата вчера донесе одлука да се одложи за два дена почетокот на учебната година поради енормното загадување на воздухот.