„Репортери без граници“ ја осудија пресудата по жалбата за десетгодишната затворска казна за реномираната иранска новинарска и активистка за човекови права, Наргес Мохамади.

Четириесет и четиригодишната Мохамади во мај годинава доби медал на градот Париз за својата работа за заштита на човековите права.

Мохамади, која е портпаролка на Центарот за одбрана на човековите права во Иран, се бори за укинување на смртната казна во таа земја.

„Новинарката, која е мајка на две деца, е уапсена во мај 2015 година, а во април годинава е осудена на казна од вкупно 16 години затвор и тоа во нерегуларен процес“, стои во соопштението на „Репортери без граници“.

Според законот, усвоен лани, таа ќе издржува казна затоа што „формирала и управувала со нелегална група“, која повикува на укинување на смртната казна.