Поради акцијата „Ден на дрвото“, сите судења во Основниот суд Скопје 1, закажани за 2 декември, меѓу нив и рочишето за случајот „Пуч“, се одложени и пезакажани за друг ден, соопштија попладнево од судот.

„Заради одржување на акцијата „Ден на дрвото“, на 2 декември 2015 година, кој ќе биде неработен ден за сите граѓани на Република Македонија, ја информираме јавноста дека сите судења во Основниот суд Скопје 1, закажени за овој ден, ќе бидат одложени и презакажани за друг ден. Сите граѓани кои се странки во одредена постапка за која е закажана главна расправа токму на овој ден, дополнително ќе бидат известени за кога се презакажуваат судењата“, стои во соопштението на судот.

На последното одржано рочиште за случајот „Пуч“, кој неколкупати се одложува поради остуството на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, кој е еден од обвинетите, судијката Љубинка Башевска реагираше на тоа што тој не се појавува во судот и рече дека ќе мора за наредното рочиште да издаде наредба за стражарно приведување.

Од СДСМ реагираа дека Заев ќе се појави на судењето кога случајот ќе го преземе специјалната обвинителка, Катица Јанева.

Од кабинетот на Јанева, денеска соопштија дека меѓу предметите што специјалното обвинителство ги побарало од обвинителствата кои досега постапуваа по нив, е и предметот за случајот „Пуч“.