Денеска на отворена седница на која ќе се разгледуваат приговорите на обвинетите во случајот „Пуч“, Основниот суд Скопје 1 треба да се изјасни дали ќе ја прифати или отфрли кривичната пријава против лидерот на СДСМ, Зоран Заев.

Адвокатите ќе бараат судот да го отфрли обвинението против лидерот на СДСМ и случајот да заврши без судење, бидејќи сметаат дека нема кривично дело.

Во случајот „Пуч“, освен Заев, обвинети се и поранешниот разузнавач Зоран Верушевски, неговата сопруга, соработник на Заев во Општина Струмица и вработен во МВР. Тие се товарат за шпионажа, неовластено снимање, како и за насилство спрема највисоки државни органи.