Денеска Репубилика Македонија го одбележува 23 Октомври – Денот на Македонската револуционерна борба. По повод празникот делегации на Собранието и на Владата на Република Македонија денеска ќе положат венци свежо цвеќе пред Споменикот на основачите на ВМРО во паркот Жена-борец во Скопје.

Одборот за доделување на државната награда „23 Октомври“, напладне во свечената сала на Собранието на Република Македонија ќе ја додели наградата за 2016 година, за долгогодишни остварувања во областа на науката, културата, образованието, заштитата на државните интереси и за промоција на државните приоритети, вредности и културно-историското наследство.

Државната награда за остварувања во областа на културата и на уметноста оваа година ќе им биде доделена на проф. д-р Драган Даутовски, музички уметник, на актерот Иван Петрушевски и на ликовниот уметник Реџаи Исени.

Наградата „23 Октомври“ за остварување во областа на науката и на образованието ќе им биде доделена на проф. д-р Стефан Влахов, историчар и филозоф, и на проф. д-р Агим Пољоска, албанолог.

Синоќа, по повод празникот, во Македонската опера и балет се одржа свечена академија на која свое обраќање имаше премиерот Емил Димитриев.

Денот на македонската револуционерна борба се празнува по повод основањето на Македонската револуционерна организација. На денешен датум, во 1893 година, во куќата на Иван Хаџи-Николов во Солун, Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп-Арсов, Антон Димитров и Христо Ботанџиев го формираа Македонскиот револуционерен комитет од кој подоцна произлезе Внатрешно-македонската револуцонерна организација (ВМРО) или Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО).

Празникот 23 Октомври – Ден на македонската револуционерна борба е еден од поновите државни празници, кој се одбележува од 2007 година, кога беше донесен новиот Закон за државни празници.