Денеска во 11 часот, во Собранието, треба да продолжи седницата на Комисијата за оценување на основаноста на предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот Ѓорге Иванов.

Пратеничката на СДСМ, Рената Дескоска, на вчерашната прва седница на Комисијата за оценување на основаноста на предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот Ѓорге Иванов, рече дека тој прекршил неколку основни уставни и законски начела. Според Дескоска, Иванов за аболицијата има и политичка и правна одговорност.

– Со вкупно 107 аболиции за 56 лица, Иванов ја презеде надлежноста на Собранието и ги амнестираше лицата. Сите знаеме дека амнестија носи Собранието, а претседателот може да помилува или да аболира. Иванов и во говорот на 12 април рече дека ќе даде амнестија, а не аболиција – рече Дескоска.

Таа побара од претседателот на комисијата, Зоран Илиоски, да го повика Иванов пред членовите на собраниската комисија да одговори на неколку прашања, како, на пример, дали свесно во говорот велел амнестија, наместо аболиција, дали одлуката ја донел под притисок и други прашања, кои, како што рече Дескоска, ги интересираат пратениците на СДСМ.

Илиоски го одби барањето на Дескоска да се повика претседателот лично да одговори на сите наводи, бидејќи, според деловникот, тој може, но не мора да се изјасни.