Денеска почнуваат уписите во средните училишта во Македонија. Првото пријавување од јунскиот уписен рок во јавните средни училишта ќе трае денеска и утре, а резултатите и слободните места ќе се објават на 24 јуни.

Конкурост е објавен на интернет-страницата на Министерството за образование и наука. Во конкурсот се наведени сите слободни места за гимназиите, стручните и за уметничките средни училишта во сите општини. Напишани се критериумите за упис, како и потребните документи.

Вториот уписен рок е на 29 и на 30 јуни, а резултатите ќе се објават на 1 јули. Третиот уписен рок е на 24 август, а училиштата што нема да ја пополнат квотата, ќе можат да запишуваат ученици и до 27 август.