Денеска почнува полагањето на државната матура, а прв предмет што ќе се полага е мајчин јазик. На 9 јуни ќе се полага математика, а на 13 јуни во сите средни училишта ќе се полага странски јазик. На 15 јуни ќе се полагаат физика, хемија, биологија, бизнис, историја, филозофија и естетика.

Оваа учебна година за државната матура се пријавени 16.859 ученици, од кои 8.729 од гимназиско образование, 7.866 од средни стручни училишта и 264 од средно уметничко образование.

Екстерното тестирање за основците и за средношколците ќе се спроведе од 7. до 11. месецов.