Согласно одлуката на Владата, одржана на 25 март, денес во 16 часот почнува да важи забраната за движење за време на викендите. Забраната за движење се однесува на целата територија на државата и е со цел да се спречи ширењето на корона вирусот.

Поради оваа мерка, ќе има измени во возниот ред на јавниот превоз, а изменето работно време ќе имаат и билетарниците и центрите за персонализација.

За време на полицискиот час, исклучоци ќе има за земјоделците што одгледуваат раноградинарски култури и имаат неодложни активности поврзани со производство во оранжерии и пластеници. Но, исклучоци нема да се прават за сопствениците на миленици како што изјави премиерот Оливер Спасовски во вчерашното гостување на телевизија Канал 5.

„Мерката треба да се почитува од сите граѓани и врз основа на тоа што е донесено од Владата. Се знае што е вонредна состојба, се знае што значи рестрикција на движењето. Таа не е донесена затоа што некој сака, туку затоа што треба да се донесе за да се справуваме полесно со целата оваа ситуација. Секој еден граѓанин треба да се организира и да бидеме дисциплинирани во рамките на одлуките кои што се донесени“ – рече Спасовски.