Откако вчера два пати беше одложуван почетокот на собраниската седница за финалната фаза од уставни измени, денеска во 12 е закажан нов обид за гласање на уставните амандмани кои произлегуваат од Договорот од Преспа помеѓу Македонија и Грција.

Премиерот Зоран Заев вчера рече дека не може да каже дека се обезбедени 80 пратеници, но и дека е подготвен да го презеде својот дел од одговорноста доколку е тоа потребно.

– Секој треба да ја преземе одговорноста за процесот. Ако нема мнозинство следува Централен одбор на СДСМ и понесување одговорност. Ставивме се на оваа карта. Или ќе не има 80 или ќе следува одговорност – вели Заев, и при тоа подвлече дека сепак верува и очекува да биде обезбедено потребното мнозинство.

Пред Собранието за денеска е најавен нов протест против промена на името во организација на здруженијата „Tврдокорни” и „Македонија блокира“ на кои им се приклучи и опозициската ВМРО-ДПМНЕ.

За прогласување на амандманите е потребно двотретинско мнозинство, односно за нив да гласаат 80 од вкупно 120 пратеници во Законодавниот дом. По прогласувањето на амандманите пратениците треба да го изгласаат и уставниот закон за нивно спроведување.