Под мотото „Засади успех“, денеска на повеќе од 100 локации на целата територија на Република Македонија ќе се одржи 16. акција „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, во рамките на која ќе бидат засадени три милиони дрвца на 930 хектари земјиште.

Како што информираат од Граѓанското здружение „Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“, ќе бидат засадени и 7.000 леандри покрај автопатот Гевгелија – Смоквица и 3.000 чемпреси покрај другите автопатишта низ земјава. Од „Македонски шуми“, за сите општини во Република Македонија ќе бидат доделени уште 67.000 дрвца.

Според нив, досега граѓаните во Македонија засадиле околу 50 милиони дрвца, а од Испекторатот за земјоделство е потврдено дека зафатени се околу 60 проценти од нив.

Со организиран превоз од 9 и од 11 часот за граѓаните во сите општини да можат да ги посетат одредените локациите и да засадат дрвце. Враќањето назад е предвидено во 14 часот, информираат од Здружението.