Државната изборна комисија (ДИК) денеска на јавна седница треба да ги гласа извештаите за конечните бројки на спорни гласачи од теренската и од административната проверка.

Денеска се очекува надлежните органи, односно Министерството за внатрешни работи (МВР) и Управата за евиденција на матични книги (УЕМК), да ги достават сите информации што се бараат со дополнителните проверки.

Во нив спаѓаат информациите за повеќе од 107.000 гласачи за кои се претпоставува дека се иселени или се на привремена работа во странство, 40.000 гласачи кои не биле пронајдени дома при теренската проверка и за гласачите од Пустец.