Денеска е духовденска задушница или ден пред православниот празник Духовден. Ден кога почнуваат деновите на задушници и црквата го одредила за помен на покојните.

Обичај е верниците да одат на гробишта да раздаваат храна и предмети, а свештениците се молат за душите на покојните.