Членките на ЦЕФТА, земјите потписнички на договорот за слободна трговија во Централна Европа, разговарале за итен состанок во земјата-претседавач Молдавија, доколку до вторник не биде тргната забраната за влез на камионите во Хрватска, информираше заменик-министерот за економија, Христијан Делев.

Делев изјави дека како и ЦЕФТА, така и сите релевантни институции во Брисел се исконтактирани и запознаени со проблемот на македонските камионџии, кои неколку дена се заглавени на српско-хрватската граница.

– Ние реагиравме и им укажавме на хрватските власти, дека ова е надвор од сите меѓународни договори за протек на луѓе и на стоки. Покрај со институциите во Брисел и со ЦЕФТА, контактиравме и со нашите колеги во Србија, Косово, Албанија и во Турција, кои се засегнати со овој проблем – изјави Делев.