Амбасадорот на САД во Косово, Грег Делави денеска изјави дека пратениците во косовското собрание кои ја поддржаа иницијативата за укинување на специјалниот суд за воени злосторства извршени од припадници на Ослободителната војска на Косово (ОВК), како и политичарите кои ја ја предводеа, ќе се соочат со последици доколку иницијативата успее.

Обраќањето на Делави во врска со специјалниот суд е одржано во очи денешниот состанок на претседателството на косовското собрание на кој треба се одреди дневниот ред за следната седница, пренесува „Радио Слободна Европа“.

Барањето на пратениците за укинување на специјалниот суд за воени злосторства и понатаму е на сила.

Амбасадорот Делави изјави дека посветеноста на Косово на правосудството и на иднината е под голем ризик поради иницијативата, додавајќи дека специјалниот суд е важен за Косово и дека САД ќе направат се судот да го спроведе својот мандат.

За обидите за укинување на специјалниот суд, Делави рече дека станува збор за „ужасен пример на сопствен интерес над заедничкото добро и интересите на Косово како држава“.

– Косово не може да биде држава во која неказнивоста е норма. Прифаќањето на таква реалност значи враќање во ерата на Милошевиќ против која се бореа генерации на Косово – рече Делави.

Тој во иметот на американската амбасада изрази сочувство на семејството Ивановиќ поради убиството на Оливер Ивановиќ, еден од лидерите на косовските Срби. Делави изјави дека неговото убиство е „трагедија за Косово“ и дека „никој не треба да го користи ова злосторство за политички цели“.