Неколку синдикални организации во отворено обраќање до лидерот на СДСМ и мандатар за состав на новата влада, Зоран Заев велат дека силно се противат на идејата вицепремиер за економски прашања во новата влада да биде претставник од бизнис заедницата.

Од таму сметаат дека за да може Македонија конечно да тргне по вистинскиот пат на развојот, мора да има промена во економските политики, но не во насока на уште поголемо фаворизирање на бизнисот, туку во спротивна насока, во насока на градење на поинклузивно општество.

„Владата и бизнис заедницата имаат различни интереси, кои понекогаш и се преклопуваат, ама во поголем дел од времето се спротивни едни на други. Заради тоа владата и бизнис заедницата се одвоени, исто како што се одвоени државата и црквата. Меѓу нив треба да постои соработка, ама таа соработка е на ниво на трипартитен дијалог канализиран преку Економско-социјалниот совет, во кој, покрај владата и бизнис секторот, се вклучени и синдикатите“, се вели во обраќањето на синдикалните организации.

Иницијативата ја потпишале Синдикатот на македонската дипломатска служба (СМДС), Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ), Левичарско движење Солидарност, Движење за социјална правда Ленка, Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ), Мултиетничкиот синдикат на образование (МЕСО), Конфедерација на синдикалните организации на Македонија (КСОМ), Независниот академски синдикат (НАкС), Младинската организација МУГРА, АГРО Синдикат, Тивкото мнозинство ГЛАСНО (Штип) и Достоинствен работник (Прилеп).