Македонците сфатија дека Албанците се фактор на мирот и на стабилноста во земјата, па затоа ситуацијата во Македонија се подобрува, порача вчера пратеникот во парламентот на Косово, Даут Харадинај, во интервју за албанската телевизија „Репорт ТВ“.

Тој истовремено нагласи дека Албанците се конститутивен народ во Македонија и рече дека и Еди Рама и сите Албанци обединувањето го гледаат во рамките на ЕУ.

– Ситуацијата во Македонија изгледа дека тргна во подобра насока. Ситуацијата беше напната, но по изборот на претседателот на Собранието, се надевам дека Македонците сфатија оти Албанците во Македонија се фактор на мир и на стабилност и во исто време и главна компонентна на државноста и на европскиот пат, што значи дека ситуацијата не може да се надмине без почитување на нивните права и барања – рече Даут Харадинај.

Што се однесува до изјавата на премиерот на Албанија, Еди Рама, дека постои можност за спојување на Косово со Албанија доколку ЕУ ги затвори вратите на проширувањето, Харадинај вели дека со приклучувањето на ЕУ, ќе се случи и обединувањето на Албанците.

– Премиерот Рама оправдано кажа дека ако Европа ги затвори вратите за Албанците, тогаш не ќе има друг начин за обединување, барем на Албанците, но, сепак, премиерот на Албанија и сите Албанци го гледаме нашето обединување во рамките на ЕУ, бидејќи сите ќе ѝ се придружиме – рече косовскиот пратеник.

Харадинај инаку е помлад брат на поранешниот премиер на Косово, Рамуш Харадинај кој е обвинет за воени злосторства извршени во 1998 – 1999 година.