Данскиот министер за даноци, Карстен Лаурицен, изјави дека данските власти ќе ги купат податоците од панамската правна фирма „Мосак Фонсека“, која им помагала на своите клиенти да отворат офшор-компaнии за да избегнат плаќање даноци во своите држави.

Лаурицен изјави дека данската даночна и царинска управа добила анонимна понуда доколку сака да ги купи податоците од панамските документи кои би можеле да се однесуваат на околу 600 државјани на Данска.

Тој истакна дека се работи за корисни информации што би можеле да помогнат во борбата против затајувањето даноци, бидејќи државата тоа им го должи на даночните обврзници кои редовно ги плаќаат даноците.

Според Лаурицен, документите кои протекоа од панамската компанија „Мосак Фонсека“ се релевантни и содржат валидни информации за неколку стотини даночни обврзници и истакна дека тоа државата ќе ја чини 1,4 милиони долари.