Фото/Photo by Kai Pilger on Unsplash

Данска од денеска ги укинува сите мерки воведени за спречување на ширењето на коронавирусот, бидејќи високи 83 проценти од населението е вакцинирано.

Тоа исто така значи дека граѓаните не се обврзани да покажуваат документ за примени две дози на вакцина или дека прележале ковид-19 на масовни настани.

Коронавирусот, повеќе се не се смета за „општествено загрозувачка болест“.

За туристите кои влегуваат во Данска, антиковид мерките остануваат на сила, а тестот за присуство на коронавирус ќе зависи од која земја доаѓа патникот.

Шведска исто така најави дека на 29 септември целосно ќе ги укине ковид-мерките.