Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, рече дека Србија погрешила што ја признала Македонија под нејзиното уставно име затоа што Македонија го признала Косово и го поддржала неговото членство во УНЕСКО.

– Србија направи голема грешка. Цела Европа и целиот свет го користат називот Поранешна Југословенска Република Македонија, а ние им удривме шамар на нашите браќа Грци и сега очекуваме од Грците да не го признаат Косово, а Македонија ја признавме навредувајќи ги Грците, додека тие (Македонците) секогаш гласаат за Косово. Јас морам да кажам дека сме будали – изјави Дачиќ.

Тој додаде дека Белград во билатералните односи со Скопје и понатаму ќе го користи уставното име на Македонија, но дека мултилатерално ќе го користи името кое се употребува во ЕУ и во Обединети нации – БЈРМ.

Во новогодишното интервју за агенцијата „Бета“, говорејќи за односите во регионот, Дачиќ рече дека признавањето на Косово и поддршката на неговото членство во УНЕСКО ќе ги оптовари односите на Србија со нејзините соседи – Хрватска, Црна Гора и Македонија и дека Србија ќе води политика на реципроцитет, но тоа не значи дека нешто билатерално ќе преземе против тие земји.

Тој додаде дека тоа не е одмазда, туку одговорна државна и национална политика.

– Србија не е играчка, па да може секој со нас да си игра. Ние никому не дозволуваме да нè понижи. Ако на некој не му се важни нашите цркви и манастири на Косово и Метохија, кои беа запалени и уништени и ако тоа не е доволно за некој да биде макар воздржан во прашањето за УНЕСКО, тогаш морам да го поставам прашањето на суштината на нашиот однос – додаде Дачиќ.