Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ, денеска порача дека одлуката на македонското Собрание да го почне процесот на менување на Уставот е внатрешна работа на Македонија која што нема потреба Србија да ја коментира.

-Ги почитуваме народот и државните органи. Им посакувам се најдобро на Грција и Македонија, но тоа се внатрешни прашања… Ние сакаме најдобри односи – изјави Дачиќ пред новинарите пред почетокот на Економскиот самит на Србија.

Шефот на српската дипломатија рече дека Србија е заинтересирана за регионална стабилност и дека не е добро ниту македонските политичари да даваат изјави за дијалогот на Белград и Приштина. Сепак, зборувајќи за референдумот во Македонија и гласањето во Собранието, Дачиќ рече дека некои пратеници биле пуштени од притвор за да гласаат и ги праша новинарите: „Како би било договорот на Белград и Приштина да се усвои на таков начин во Србија“?

Тоа беше прва реакција на официјален Белград, по три дена молк за најновите политички случувања во Македонија.