Четириесет пратеници од Конзервативната партија на Тереза Меј одлучија да потпишат писмо во кое се наведува дека не ја поддржуваат британската премиерка.

По вонредните избори од 8 јуни, Меј се бори да го сочува авторитетот во партијата.

Како што јавува весникот „Сандеј тајмс“, потребно е уште осум конзервативци да им се приклучат на 40 пратеници за да се покрене постапка за избор на нов лидерот на партијата.

Доколку се покрене постапката и противкандидатот ја порази Меј, тогаш тој воено ќе стане и премиер на Велика Британија, без при тоа да се одржат парламентарни избори во земјата.