fbpx

Без субвенции, билетот во градски автобус во Скопје би бил поскап (инфографик)

Субвенциите за покривање на загубите што ги продуцира скопскиот јавен превоз со години наназад се еден од главните причинители за одлевањето пари од градскиот...
Фото: Борче Поповски

Прв круг со најмала разлика во последните пет избори (инфографик)

Првиот круг од претседателските избори што се одржа вчера ја има најмалата разлика во гласови меѓу двајцата кандидати на последните пет круга претседателски избори,...

Скок од 14 места за Македонија на индексот за слобода на медиумите (инфографик)

Нашата земја е на 95-то место според последниот светски индекс за слободата на медиумите на „Репортери без граници“ (РСФ), скокајќи 14 места во однос...

Во Македонија работната седмица трае подолго од каде било во ЕУ (инфографик)

Во Македонија работната седмица трае подолго отколку во која било земја-членка на Европската унија, а по бројот на работни часови седмично, земјава е втора...

За победа во првиот круг на изборите неопходни се 904.066 гласа

На претседателските избори, чиј прв круг треба да се одржи в недела, ќе може да гласаат 1.808.131 избирач.  Според член 81 од Уставот, победа...

Општинската администрација пораснала двојно од 2011 година (инфографик)

Локалната самоуправа има двојно повеќе вработени отколку во 2011 година, покажува споредбата на два документи од Министерството за локална самоуправа и од Министерството за...
Извор на фотографија: Општина Прилеп

За 18 години се загубиле 40 милиони патници од јавниот транспорт (инфографик)

Бројката на превезени патници во јавниот превоз во Македонија опаѓа низ годините, но сè повеќе македонски општини се одлучуваат да воведат редовен линиски превоз...

Најзагадените општини трошат во просек по 1 отсто од буџетот за екологија (инфографик)

Десетте општини со најзагаден воздух во Македонија годинава намениле во просек по еден отсто од своите буџети за заштита на животната средина. Според Вкупниот годишен...

Приватниците со 209, ЈСП со 275 автобуси во јавниот превоз во Скопје (инфографик)

Јавниот превоз во Скопје лани функционира со 105 линии. За овие линии, Јавното сообраќајно претпријатие - Скопје (ЈСП - Скопје) пушта во сообраќај дневно,...

За пет години станбениот квадрат во Скопје поевтинил за 8.000 денари (инфографик)

Пад од 8.000 денари има на цената на станбениот квадрат во Скопје во периодот 2013-2018 година. Според податоците на Државниот завод за статистика, во...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ