fbpx

Само српски „Спутник“ виде албанска војна во Македонија

Изданието на српски јазик на новинската агенција „Спутник“ (која е во сопственост на руската држава) неодамна (06.02.2020) излезе со спектакуларен наслов „Албанска војна во...

Не, корона вирусот не се лечи со алкохол!

Да се тврди со големи букви во самиот наслов („ЕВЕ ГО ЛЕКОТ ЗА КОРОНА ВИРУСОТ: Проф.д-р Кантарџиев тврди дека алкохолот го убива вирусот за...

Македонија има град именуван по Гоце Делчев, само бугарскиот националист Валери Симеонов не знае

Валери Симеонов е  политичар во Бугарија, претседател на „Национален фронт за спас на Бугарија“ (НФСБ) и претседател на националистичката коалиција „Обединети патриоти“ во бугарскиот...

Пропагандист на Кремљ става знак на равенство меѓу ЕУ и нацистите на Хитлер

Српските портали „Информер“ и „Еспресо“ во целост го пренесуваат текстот на директорот на фондот „Руски свет“, Вјачеслав Никонов, во кој тој искажува ревизионистички поглед...

Како образовниот систем на Финска ги учи децата да препознаат лажна вест

Додека на демократските општества во целиот свет им се случува „поплава“ од лажни вести, Финска ја сфати борбата против тој проблем толку сериозно што...

„Дипфејк“-от и манипулаците преку Интернет се следните предизвици за демократиите

„Дипфејк“ (Deepfake) е новата верзија на „фејк њуз“ (FakeNews) или лажните вести. Речникот на Макмилан терминот „дипфејк“ го дефинира како аудио и видео на...

Како Русија влијае врз српските медиуми

Анкета за перцепциите на граѓаните спроведена од Институтот за европски прашања во септември 2019, покажува дека 23 проценти од жителите на Србија мислат дека Русија...

Грчката државна телевизија нападната оти видела расизам во графитот „Македонија е грчка земја“

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу бргу ги минуваат границите и бргу осамнуваат во...

Како парите од Орбановите пријатели преку Словенија влегоа во македонски проопозициски медиуми

Најмалку четири милиони евра што Унгарците ги платиле од август 2018 година за финансирање медиуми од „кругот на партијата СДС“ во Словенија и политичко-разузнавачките...

Наместо 33 косовската Влада ќе има 35 заменици-министри

Калзо ( (kallxo.com – кој работи на проверка на фактите и е производ од соработката меѓу БИРН Косово и Интерњуз Косово) анализираше ветување на Самоопределување дека...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ