fbpx

Пет фирми одржаа онлајн-презентација пред 22 промотори

Пред 22 економски промотори од повеќе земји, пет домашни компании денеска имаа онлајн-презентација на своите можности за извоз. Тоа е нов начин на комуникација...
Во однос на истиот лански период номинално е зголемена за 0,1, а реално за 0,4 отсто

Просечната плата во Хрватска е 721 евро

Просечната месечна нето-плата во Хрватска за август изнесувала 5.516 куни (721,5 евра), што номинално е за 0,3, а реално за 0,2 отсто пониско во...
Доставувањето на заемот беше одобrено на 29 септември од Управниот совет на СБ

Албанија со 150 милиони долари ќе го обновува енергетскиот сектор

Албанската влада и Светска банка во Тирана потпишаа спогодба за заем во износ од 150 милиони долари за финансирање проект за преструктуирање на енергетскиот сектор...
Не воспоставува соодветен систем на инфраструктура за квалитетот според европските стандарди

Поради неквалитет БИХ годишно губи 200 милиони КМ

Босна и Херцеговина годишно губи околу 200 милиони КМ бидејќи не воспоставува соодветен систем на инфраструктура за квалитетот според европските стандарди, за да може да...
Од комбинатот информираат дека во соработка со новиот партнер Филип Морис, обезбеден е пласман на суровиот тутун

„Тутунски комбинат Прилеп“ годинава ќе откупи три милиони килограми тутун

Тутунскиот комбинат од Прилеп за оваа година планира да бидат откупени три милиони килограми суров тутун, за што им гарантира сигурна исплата на тутунопроизводителите што имаат договори...

Единаесет земјоделски задруги ќе добијат 21 милион денари за механизација

Единаесет земјоделски задруги денеска потпишаа договор со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Тие преку Програмата за рурален развој ќе добијат 21 милион денари...

Рускиот гас ќе протече кон Украина

Испораките на руски гас во Украина ќе бидат обновени кога Киев оваа недела ќе го отплати првиот дел од долгот на „Газпром“, изјави директорот...
Компаниите во најголем дел се од секторите трговија, градежништво и индустрија

Уште сто македонски компании ќе соработуваат со Кина

Во рамки на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), се приклучија 100 нови компании како дел од „Асоцијација за трговија и деловни односи“...

Повисока плата за администрацијата – популизам или успешна политика?

Октомвриската плата за вработените во јавната администрација ќе биде зголемена за четири проценти, а според висината на платата, тоа ќе изнесува од 600 до 1.600 денари...
Во периодот јануари – септември 2014 година во „Алкалоид“се реализирани 54 нови вработувања

„Алкалоид“ со зголемени извоз и добивка

Фармацевтската компанија „Алкалоид“ од Скопје во периодот од јануари до септември годинава оствари позитивни финансиски резултати, а според неревидираните единечен и консолидиран биланс на успех,...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ