Во организација на шведска владина агенција „Опен трејд гејт Свидн“

Семинар за извоз на македонска храна и вино во Шведска

Семинар на кој 24 македонски компании се запознаваат со можностите за извоз на свежа храна,овошје и на зеленчук на шведскиот пазар се одржуав денеска...

Турција се закани со замрзнување на царинската унија со ЕУ

Турција би можела да ја замрзне царинската унија со Европска Унија, доколку Брисел склучи нов сеопфатен договор за слободна трговија со САД, соопшти турскиот...
Премиерот Груевски пред присутните ја нагласил стабилната макроекономска политика

Груевски одржа презентација за Македонија на бизнис-форум во Њујорк

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, и членовите на владината делегација, во чиј состав се заменик претседателот на Владата и министер за...

Украина ќе гради нов гасовод за да ја избегне Русија

Украина сака со Полска да изгради целосно нов гасовод, кој би ù овозможил на земјата целосно да се снабдува со гас од земјите од Европска Унија. Украинскиот...

САД покрена истрага против ЈП Морган Чејс

Најголемата американска банка, „ЈП Морган Чејс“, е под истрага поради своето тргување со валути. Министерството за правда на САД покрена кривична истрага. Можната вкупна загуба...

Пет фирми одржаа онлајн-презентација пред 22 промотори

Пред 22 економски промотори од повеќе земји, пет домашни компании денеска имаа онлајн-презентација на своите можности за извоз. Тоа е нов начин на комуникација...
Во однос на истиот лански период номинално е зголемена за 0,1, а реално за 0,4 отсто

Просечната плата во Хрватска е 721 евро

Просечната месечна нето-плата во Хрватска за август изнесувала 5.516 куни (721,5 евра), што номинално е за 0,3, а реално за 0,2 отсто пониско во...
Доставувањето на заемот беше одобrено на 29 септември од Управниот совет на СБ

Албанија со 150 милиони долари ќе го обновува енергетскиот сектор

Албанската влада и Светска банка во Тирана потпишаа спогодба за заем во износ од 150 милиони долари за финансирање проект за преструктуирање на енергетскиот сектор...
Не воспоставува соодветен систем на инфраструктура за квалитетот според европските стандарди

Поради неквалитет БИХ годишно губи 200 милиони КМ

Босна и Херцеговина годишно губи околу 200 милиони КМ бидејќи не воспоставува соодветен систем на инфраструктура за квалитетот според европските стандарди, за да може да...
Од комбинатот информираат дека во соработка со новиот партнер Филип Морис, обезбеден е пласман на суровиот тутун

„Тутунски комбинат Прилеп“ годинава ќе откупи три милиони килограми тутун

Тутунскиот комбинат од Прилеп за оваа година планира да бидат откупени три милиони килограми суров тутун, за што им гарантира сигурна исплата на тутунопроизводителите што имаат договори...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН