Богов: На долг рок, политичката криза ќе влијае негативно врз економијата

Гувернерот на Народната банка, Димитар Богов, смета дека ако политичката криза во државата потрае, тоа ќе има негативни влијанија врз економијата на долг рок. „...

Еколошките ознаки на хотелите значат и поквалитетна услуга за туристите

Четири хотели доставија пријави до Министерството за животна средина и просторно планирање, за еколошка ознака за туристичко сместување. Овие ознаки би означувале дека со...

Вработените треба да ја „отклучат“ креативноста

Вработените треба да ја „отклучат“ својата креативност, а компаниите треба да воспостават систем за менаџирање со идеите, што подразбира собирање и евалуација на новите...

ЕБРД нуди помош до 10.000 евра за малите претпријатија

Европската банка за обнова и развој во Македонија (ЕБРД) обезбедува финансии и бизнис-советување во различни области за пораст и за развој на мали и...

„Газпром“ ги отфрли обвиненијата на ЕУ

Рускиот енергетски гигант „Газпром“ ги отфрли обвиненијата на ЕУ за злоупотреба на својата позиција на пазарот, тврдејќи дека обвиненијата се „неосновани“. „Газпром“ соопшти дека „строго...

Компаниите вложуваат десетина илјади евра за купување нова опрема

Повеќе од две третини од компаниите во Македонија, во периодот помеѓу 2010 и 2013 година, вовеле нови или подобрени производи или услуги, покажува истражувањето...

Алексов: Економијата не трпи поради политиката

Според макроекономските параметри, економската состојба во Македонија е во рамките на предвидувањата. Ова денеска го истакна извршниот директор на Сојузот на стопански комори (ССК), Митко...

Порастот на доларот добредојден за македонскиот извоз

Зајакнувањето на доларот во однос на еврото е промена која е добредојдена за компаниите чии цени се во евра, сметаат од Сојузот на стопански...

„Зелената градба“ заштедува 30 отсто енергија

„Зелената градба“, односно употребата на енергетски ефикасни материјали при градба на објектите, заштедува до 30 отсто струја и до 40 отсто вода, покажува светскиот тренд...

Панче Кралев избран за претседател на одборот на директори на „Македонски телеком“

На вонредниот состанок, одборот на директори на „Македонски телеком“ го избра Панче Кралев, којшто е неизвршен член, за свој претседател со мандат од 21 април 2015...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН