Според НБМ, кризата ги преполовила странските инвестиции

Според податоци на Народната банка на Македонија, во февруари годинава се регистрирани само 12,6 милиони евра странски инвестиции. Претходните три месеци, тие просечно изнесуваа повеќе...

НБРМ: Постои соодветен амбиент за одржливо закрепнување на приватниот сектор

Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо, во еден дел поддржана преку кредитната активност на домашните банки. Економското закрепнување се одвива без ценовни притисоци. Ова...

„Македонски телеком“ и „Ти-мобајл“ со намалени приходи од говорни услуги

„Македонски телеком“ АД - Скопје и „Ти-мобајл Македонија“ ја задржаа водечката позиција на пазарот во првиот квартал од 2015 година и покрај силното пазарно опкружување,...

Бројот на туристи во март намален во однос на истиот период лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во март 2015 година изнесува 36.160, а бројот на ноќевањата изнесува 75.150. Бројот на туристите...

Туристите не откажуваат, агенциите ги уверуваат дека е безбедно

Туризмот е меѓу првите економски гранки што може да биде погодена од безбедносната ситуација и од политичката криза во земјава. А тоа најмногу се однесува...

Мали хидроцентрали ќе ја осветлат Равна Река

Четири мали хидроцентрали од вкупно 19 што ќе се градат во Македонија, ќе ги користат изворите на реката Брегалница во туристичката населба Равна Река, кај...

Избран првиот директор на банката за развој на БРИКС

За директор на Нова развојна банка (НРБ), која ја основаа земјите од БРИКС (Бразил, Индија, Русија, Кина и Јужноафриканската Република), избран е претседателот на најголемата...

Грчката влада ќе го зголеми данокот за туристички услуги

Грчката влада планира да го зголеми данокот за туристички услуги до 18 проценти. Доколку се усвои предлогот, ДДВ на цените во рестораните ќе се...

Данска ќе биде првата држава што ќе го укине плаќањето во готово?

Данска е чекор поблизу да стане првата држава во светот што целосно ќе го укине плаќањето во готово. Владата на Данска издаде соопштение во кое се наведува...

Американци се откажуваат од државјанството поради даноците

Според податоците на Интернал ревенју сервис - ИРС (Internal Revenue Service), голем број Американци се откажале од своето државјанство во првиот квартал во 2015 година. „Блумберг“,...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН