Австриските компании се песимисти за идинината на бизнис-климата во Македонија

Борбата против корупцијата, платежниот морал и ЕУ-интеграциите се трите најважни услови за успешен бизнис, но Македонија реално не посветува сериозно внимание на нивното исполнување. Ова...

Русија и Саудиска Арабија го замрзнаа производството на нафта

Двата најголеми производители на нафта, Русија и Саудиска Арабија, се договорија да го задржат производството на нафта на ниво од јануари, пишува „Блумберг“. Членките на...

Ново задолжување од 3,6 милиони евра кај домашните кредитори

Државата денеска ќе се задолжи 3,6 милиони евра кај домашните кредитори. Вчера, дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, изјави дека без негова согласност Министерството за...

Наумов: Ново задолжување без моја согласност

Дополнителниот заменик-министер за финансии, Кире Наумов, изјави дека без негова согласност Министерството за финансии донело одлука за нова аукција на домашниот пазар за хартии...

Вредноста на договорените градежни работи помала за 52,7 проценти во однос на 2014 година

Вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесува 55.481.121 евро, што е за 52,7 отсто помалку во споредба со истиот период од претходната година,...

Се намалуваат цените на индустриските производи

Продажните цени на индустриските производи се пониски за 0,7 отсто на месечно ниво, а за 3,8 проценти на годишно ниво, покажуваат податоците на Државниот завод...

Намалувањето на ДДВ од 18 на 5 отсто ќе ја поевтини храната во рестораните

Министерството за економија сè уште не одговорило на барањето на хотелските и на угостителски работници за намалување на данокот на додадена вредност (ДДВ) на...

Девизниот ефект и бројот на ноќевања се намалуваат и покрај зголемениот број на туристи

Наспроти зголемувањето на бројот на странски и на домашни туристи, во првите девет месеци од 2015 година се забележува пад на девизниот ефект за 25...

Ставрески: За осум години исплатени се 4,6 милијарди денари за субвенции на лозарството

Од 2008 година досега исплатени се субвенции за поддршка на лозарството во износ од 4,6 милијарди денари, а така ќе продолжиме и во иднина,...

„Индоминерали и метали“ на доверителите им должи 8,7 милиони евра

На првото рочиште во стечајната постапка за рудниците за олово и за цинк Добрево и Тораница, стечајната управничка Владица Иванова соопшти дека досега се...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН