fbpx

Охридско Езеро и неговото крајбрежје се чистат од отпад

Активностите за справување со цврст отпад се од суштинско значење за заштита на  животната средина и градење поздрава иднина за сите нас. Ова беше...

Во рударска населба од 6. век кај Радовиш пронајдени над 1.000 артефакти

На три археолошки локалитети, кои сведочат за постоење на рударска населба старa 5.000-6000 години, на потегот меѓу Штип и Радовиш, се пронајдени бројни артефакти,...

Охридско-преспанскиот резерват може да донесе одржлив развој за населението

Преку изработка и спроведување краткорочни и среднорочни акциски планови за менаџирање на биосферниот резерват Охрид-Преспа, како и со анализа на моменталните економски трендови и...

Државата нема да ги преземе ингеренциите за урбанизмот од Општина Струга

Општина Струга и градоначалникот Рамиз Мерко сè уште чекаат одговор од Министерството за транспорт и врски на писмото со кое Општината бара Министерството да...

Рокот за завршување на експресниот пат Штип – Кочани е пролетта 2021 година

Тешка механизација и земјени патишта го менуваат некогашниот пејзаж на зелените оризови полиња, кои овие денови во кочанскиот крај се во фаза на созревање....

Заев: Предлогот на Јанева предметите да преминат во Јавно обвинителство е логично решение

Премиерот Зоран Заев го коментираше писмото на Катица Јанева, со кое бара обвинителите од СЈО да ги пренесат сите предети и истраги на Јавното...

Санацијата на колекторскиот систем во Охрид треба да започне на крајот на годинава

Со ребалансот на буџетот за 2019 година, Владата ќе издвои 183 милиони денари за колекторскиот систем за заштита на Охридското Езеро согласно барањата на...

Барбареев: Зошто приватните универзитети можат да запишуваат студенти без државна матура, а државните не?

На штипскиот универзитет„Гоце Делчев“ од Штип на првиот уписен рок, кој завршува денеска се запишани 1.200 од планираните 4.000 студенти. Oвој универзитет успеал да...

Потона педалинка во Охридско Езеро на 30 метри од брегот, избегната трагедија

Проблемот со педалинките повторно актуелен, откако и ова лето се случи инцидент во водите на Охридското Езеро. Од Секторот за внатрешни работи од Охрид информираа...

Охрид еден од градовите со најслаба реализација на вакцинацијата против ХПВ вирусот

Штетата што веќе една деценија ја нанесува негативната кампања против ХПВ вакцината, а која е заснована на паушални и нецелосни информации, може да се...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ