Мигрантите сместени во прифатниот центар во скопската населба Гази Баба, денеска попладне кренале бунт, јавува „Нова ТВ“.

Информацијата за порталот ја потврдиле и од Министерството за внатрешни работи (МВР), но не соопштиле детали за тоа што преземаат и дали ситуацијата е смирена.

– Мигрантите бараат да бидат префрени во Центарот за азил во Визбегово, но мора да се почитуваат процедурите. Ние се трудиме максимално, но процедурите се такви – изјавила кратко за „Нова ТВ“, Деана Недељковиќ, советничка за односи со јавноста во МВР.

Народниот правобранител, Иџет Мемети, најавил дека уште попладне стручно лице од институцијата ќе го посети Центарот за мигранти во Гази Баба за да види што се случува таму и да отвори предмет, а утре екипа од Народниот правобранител детално ќе истражува што го предизвикало бунтот на бегалците.

„Утре ќе испратиме цела екипа, но случај ќе отвориме уште денеска. Имаме информации дека нешто се случува таму“, изјавил Мемети за „Нова ТВ“.

Народниот правобранител Мемети истакнал дека уште во 2012 година ги воочиле и регистрирале сите проблеми со кои се соочуваат мигрантите, од законските процедури, до лошите услови во прифатниот центар.