Во притворски центар за странци во Мадрид избил бунт на мигранти. Десетина мигранти се качиле на покривот од зградата, соопштија градските власти, додавајќи дека полицијата се обидува да преговара со нив.
– Не го знаеме точниот број, но има 30 или 40 – рече портпаролката на градоначалникот на Мадрид, Мануела Кармена, додавајќи дека никој во бунтот не е повреден.

Во утринските часови мигрантите се собрале пред центарот извикувајќи „Слобода, слобода“, додека петнаесетина и понатаму се на покривот и покрај поројниот дожд.

Шпанскиот весник „Паис“ наведува дека мигрантите првин ги онеспособиле безбедносните камери во зградата и го искршиле мебелот.

Одредени организации за човекови права повикуваат на затворање на ваквите притворски центри во Шпанија поради лошите услови.

Во центрите најчесто се сместени странски државјани кои немаат дозвола за престој.