Советот на Град Скопје на денешната трета седница го усвои предлог-буџетот на Град Скопје за 2018 година, што е за 10 проценти помал во однос на буџетот за 2017 година предложен и усвоен од претходното градско раководство. Буџетот на Град Скопје за 2018 година изнесува вкупно 6,2 милијарди денари (100.813.008 евра).

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов рече дека „со овој буџет, крајна цел е Скопје да биде функционален, зелен и велосипедски град.“ Тој додаде дека предложениот буџет за 2018 година е еден сублимат од веќе започнатите и нови проекти.

– Акцентот го ставивме на подобрување на животната средина, развивање на транспортната мрежа, дел за патната и комуналната инфрастуктура, изградба на системи за водоснабдување, односно за инвестиции што ќе придонесат за подобар економски пораст и развој на нашиот град – рече Шилегов.

Тој најави инвестиции во јавниот превоз преку набавка на електрични еко-автобуси и реконструкција на автобуски стојалишта, изградба на нови велосипедски, пешачки и трим-патеки, подигнување на јавно зеленило на магистрални улици и паркови, проекти за зелени кровни површини на станбени згради, се со цел, процентот на зеленило драстично да се зголеми во Скопје.