Во јули годинава бројот на патници е зголемен за 28 проценти, во споредба со јули 2014 година, информираат од „ТАВ Македонја“.

Ако лани во јули македонските аеродроми имале 144.784 патници, оваа година во јули бројот на патници изнесува 185.811.

– Во периодот јануари-јули 2015 година, бројот на патници е зголемен за 17 проценти, од 704.563 патници во првите седум месеци од 2014 година, на 823.492 патника во првите седум месеци од оваа година – велат од „ТАВ Македонија“.

На годишно ниво, порастот е поголем од 75 проценти на двата аеродрома.

Турската компанија го презеде управувањето со аеродромите во 2010 година. Оттогаш, бројот на патници на скопскиот аеродром е зголемен за 76,7 проценти, или во апсолутни бројки, од 684.905 патници во 2010 на 1.210.509 патници во 2014 година.