Оваа година поради корона вирус кризата, наместо традиционалниот прием за роденденот на Кралицата го одбележавме цврстото пријателство помеѓу двете земји со онлајн активности кои се случуваа во Британија како балетски и театарски изведби, британска музика, опера и друго, информираат од Британска амбасада.

„Во партнерство со Британскиот совет и МРТ1 споделивме едукативни документарни емисии како и емисии за учење на англискиот јазик за македонската публика. На нашите социјални мрежи го споделивме видеото од британската амбасадорка Рејчел Галовеј која ги потенцираше посетите на Неговото Височество, принцот Едвард и Неговото Височество, војводата од Кент. Амбасадорката зборува и за заедничката работа на важни теми како што е британската поддршка на реформите кои беа предводени од Министерството за одбрана, реформите во областа на правдата, доброто владеење, зацврстување на медиумите, како и емотивниот момент од подигнувањето на македонското знаме како 30. членка на НАТО,“ соопштуваат од амбасадата.

Во изминатите 25 години Британија има поддржано и над 220 Чивнинг стипендисти кои ги завршија своите едногодишни магистерски студии во Британија и се вратија во Северна Македонија да го споделат своето новостекнато знаење за градење на силно и напредно општество.

Имаат придонесено и во образовниот сектор поддржувајќи го учењето на дигитални вештини за ученици преку проектот со Британскиот совет – Училишта на 21-от век, како и развојот на Едуино платформата во партнерство со УНИЦЕФ.

„Бендот на Британска амбасада Скопје ја изведе и легендарната “Let it be” од The Beatles и добивме честитка од светски познатиот пијанист и промотор на македонската култура во Британија, маестро Симон Трпчески. Во соработка со Асоцијација на специјализанти и млади лекари дониравме оброци за оние кои се борат во првите редови против корона вирусот во Северна Македонија, медицинските работници од Градска општа болница „8 Септември“, Клинички центар „Мајка Тереза“ и ЈЗУ Универзитетска клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски“ Скопје. Заедно со невладината организација „Една може“ дониравме и пакети со прехранбени производи како и производи за чистење и дезинфекција за еднородителски семејства кои се помеѓу најранливите граѓани погодени од коронавирус кризата. Британија останува силен партнер на Северна Македонија и продолжува да го гради и зацврстува долгогодишното пријателство,“ се додава во соопштението.