Јавна истрага за смртта на поранешниот руски шпион Александар Литвенко денеска е отворена во Лондон.

Повеќе од осум години од неговата смрт истрагата ќе ги испитува можностите дали Русија е вмешана во убиството на Литвенко, кој почина неколку недели откако испи чај затруен со радиоактивен изотоп во хотел во Лондон.

Британските истражители веруваат дека руските државјани Андреј Луговој и Димитриј Ковтун, кои на 1 ноември 2006 година го посетиле Лондон и се сретнале со Литвенко во хотелот „Мејфлаур“, се одговорни за труењето.