Британската премиерка Тереза Меј вели дека владата се подготвува за секое сценарио во преговорите со Брисел, вклучувајќи ја и можноста да завршат без договор со Европската Унија.

Меј во говорот на собирот на конзервативците во Манчестер рече дека длабоко во интересите на Британија е преговорите да успеат и да резултираат со нови односи меѓу Обединетото Кралство и ЕУ.

И Британија и ЕУ искажаа нетрпение за бавноста на процесот на преговори за Брексит, кој закочи на деталите од „разводот“ на двете страни.

Меј на годишната партиска конференција им се извини на членовите што нејзината Конзервативна партија имаше лоши резултати на изборите во јуни, наведувајќи дека премногу фактографски и премногу претседателски ја водела кампањата.

Меј на почетокот од април ненадејно повика на предвремени парламентарни избори, потпирајќи се на анкетите на јавното мислење кои говореа дека ториевците ќе добијат апсолутно мнозинство, што, пак, би ѝ дал посилен мандат за преговори за Брексит.

Сепак, резултатите од изборите на 8 јуни беа поинакви, па Меј одвај успеа да состави влада, благодарение на коалицијата со екстремно десничарската ирска партија.