Македонските политичари да се воздржат од напади кон дипломати, амбасадори и кон други политичари и да се однесуваат професионално, порачуваат дипломатите од Брисел.

Од Брисел им порачуваат на Владата и на сите политички фактори во земјава да се фокусират на тоа изборите да бидат фер и демократски и во изборната кампања политичарите да не водат валкани игри и да не упатуваат ниски удари, особено затоа што по изборите, сепак, ќе треба да работат заедно за доброто за земјата.

Како што јавува известувачот на „Мета“ од Брисел, ваквата порака доаѓа откако лидерот на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во неделата на конференцијата на Унијата на жени на партијата ги прозва амбасадорите за случајот со заменик-министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов:

„Снимките така јасно одговорија на сè, што немам што да додадам, освен да замислам само што ќе се случеше ако беше обратно, ако МВР или министерот за внатрешни работи беше од ВМРО, а дополнителниот заменик-министер за труд и социјална политика беше од СДСМ, а сè друго останеше исто. Уф, па тоа ќе беше драма. Прво, јунаците од СДСМ со трчање и плачејќи ќе отрчаа во сите можни амбасади во земјата. Веднаш во првата минута. После некој од амбасадорите мераклии да водат политика преку „Твитер“ ќе твитнеа некоја порака и ќе побараа итна средба за пола час кај мене, а првата реченица ќе им беше дека нивните главни градови се загрижени, згрозени и шокирани. Небаре цели главни градови за нас расправаат таму. Потоа за час или два, најверојатно, некој комесар или некој странски министер ќе твитнеше, во поддршка на амбасадорите, онака случајно и несинхронизирано…“

На говорот на Груевски, денеска реагираше и британскиот амбасадор Чарлс Гарет.

– Велика Британија е голем поддржувач на Македонија. Таква поддршка ние можеме и ја даваме, а истовремено критичките осврти и пораките што ги испраќаме мислиме дека се неопходни за да дадеме поттик за тоа на каде треба да се движат работите. Тоа значи дека понекогаш праќаме тешки пораки – рече Гарет.