Не станува збор за никаква недоверба во претходниот Совет за реформи во правосудството што беше формиран од Министерството за правда, туку едноставно почнува нова фаза на реформите на правосудството, односно нивното имплементирање. Ова го изјави портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски на денешната прес-конференција одговарајќи на новинарско прашања околу одлуката на Владата за формирање на нов „Совет за следење на имплементација на стратегијата во правосудството за период 2017 – 2022“, со кој ќе претседава лично премиерот Зоран Заев.

– „Совет за следење на имплементација на стратегијата во правосудството за период 2017 – 2022“ е тело кое што е предвидено за делот 9 од планот „3-6-9“ и тој совет сега ќе ја следи имплементацијата на стратегијата што ја изработи Советот за реформи што беше формиран од Министерството за правда. Тој совет успешно си ја заврши својата функција и изработи Стратегија во чија подготовка учествуваа сите експрети вклучени во него – рече Бошњаковски.

Тој додаде дека реформите во правосудството се едни од суштинските од планот „3-6-9“ и дека со новото работно тело тие ќе бидат издигнати на повисоко ниво, односно на ниво на Влада.

За тоа кои ќе бидат членови на новиот совет, владиниот портпарол рече дела тоа ќе биде познато кон крајот на месецот и побара од новинарите да имаат трпение и дека за се ќе бидат невремено известени.

Прашан за разрешувањето на генерашниот секретар на Владата, Драги Рашковски од Акционерското собрание на „Македонски телеком“, Бошњаковски рече дека Рашковски е заменет, меѓу другото и поради големиот број на обврски и дека станува збор за замена од технички аспект во Акционерското собрание каде Владата по закон треба да има свој претставник. Бошњаковски одрече дека станува збор за некоја друга причина.

Во врска со вчерашната средба на премиерот и претседател на СДСМ, Зоран Заев, со Билал Касами од Беса, Бошњаковски рече дека целта била да се договори поддршка од Беса на реформските закони во Собранието на Република Македонија. Според владиниот портпарол, владината коалиција е стабилна и покрај случувањата во Беса и повлекувањето на Алијанса за Албанците од владината коалиција.