Повлекувањето на депозитите речиси целосно запре и во изминатите две недели имаме стабилизирање на ситуацијата, изјави гувернерот Димитар Богов во интервју за „Ројтерс“.

– Има показатели дека граѓаните ги враќаат депозитите во банките, поради што сметаме дека најлошото е завршено – истакна Богов.

Имено, во април граѓаните повлекоа рекордни 58,5 милиони евра (3,6 милијарди денари) од банките, што е 1,6 отсто од вкупните депозити на населението како одговор на шпекулациите за наводна девалвација на денарот и вештачки создадената криза на менувачкиот пазар на девизи.

Гувернерот Богов истакнал дека можно е Народна банка да ја намали референтната каматна стапка, ако политичката криза наскоро биде решена и веќе нема шпекулативни напади врз стабилноста на денарот.