Граѓанските активисти Павле Богоевски и Влатко Васиљ денеска на прес-конференција го повикаа дополнителниот заменик-министер за социјална политика, Диме Спасов, да си поднесе оставка поради вчерашните случувања.

Богоевски рече дека Спасов мора да одговара за своите постапки, како и лицата што му помогнале да го прикрие делото.

– Нашиот систем не смее да продолжи да толерира прекршување на законите од тие што треба да ги спроведуваат. Бараме и очекуваме Диме Спасов да поднесе оставка од својата функција. Веднаш – рече Богоевски.

Активистот Влатко Васиљ побара Министерството за внатрешни работи и министерот Оливер Спасовски да ги преземат сите дејства за да го расветлат овој случај и да ги санкционираат сторителите.

– Бараме од Министерството и од министерот за внатрешни работи да ги преземат сите потребни дејства за расветлување на случајот и за санкционирање на сторителите. Истовремено, потсетуваме дека и давањето лажен исказ и лажното пријавување кривично дело се посебни кривични дела за кои мора да постои одговорност. Мора да го оставиме зад нас времето кога луѓето што треба да го постават примерот за граѓанско однесување, се однесуваат како шерифи кои се над законот – рече Васиљ.