fbpx

Бочварски: Со новиот закон нема да се легализираат големи станбени единици

-

Новиот закон за легализација на бесправно изградени објекти е покренат од градоначалниците и од ЗЕЛС, и обезбедува плаќање на пенали за сите кои граделе бесправно, објаснува министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски. Со ова, тој одговара на јавните критики и барањето на екологистите и граѓанските активисти да се запре донесувањето на новиот закон.

– Согласно овој закон плаќа по 50 отсто од комуналиите, со којшто секој оној кој бесправно изградил, а ќе се вклопи во идниот развој на градовите ќе плати 50 отсто пенали, со цел да го натераме народот повеќе да не пристапува кон ваквиот систем, туку да оди по редовните процедури и постапки. И важно е дека со овој закон се решаваат клучни и главни инфраструктурни прашања од далекуводи, гасоводи, до водоводи, проекти, објекти на државата и општините биле изградени одамна со процедури на државата, но денеска не се упишани во имотни листови. Придобивка на овој закон е што станбените згради, тоа што беше недостаток од претходниот закон, решение е дека нема да можат да се легализираат, големи станбени единици, со цел да не се наруши целиот простор и урбаното живеење на државата. Тоа е една од придобивките, со кои ќе ги запреме сите поглеми процеси, кои беа во тек со претходниот закон – кажа Бочварски.

Во однос на вчерашната одлука на Уставниот суд со кој се укинува мораториумот за градење во Општина Центар, министерот за транспорт и врски вели дека има и други механизми за заштита.  

– Уставен суд донесе своја одлука во врска со мораториумот којшто е укинат во Општина Центар, но постоечкиот Закон за урбанистичко планирање нуди одредени можности. Ние разговараме со Општина Центар. Тие ги бараат одговорите на ова прашање од нас – изјави Бочварски.

Тој смета дека ако Општина Центар има одредена потреба за одредени урбанистички планови, кои ја загрозуваат животната средина и растот на општината, тие треба да поднесат Елаборат со кој ќе гарантираат дека има одредено нарушување на урбанистичкото живеење, планирање итн., и потоа да се разгледува во Министерството за транспорт и врски.

– Важно е дека ДУП што се донесени од Советот на општината се на сила, затоа што истата таа општина ги изгласала. Така што може Општина Центар, тоа се нивни ДУП-ови, да разработува свои планови. Важно е растот и развојот на општината да продолжи и важно е да продолжи комуникацијата согласно законските можности и процедурите на Законот за урбанистичко планирање – изјави Бочварски.   

Битолчани на протест за смртта на Јана: „Немаме солзи да ви ги исплачиме гревовите“

Под мотото „Правда за Јана“, „Сите сме Јана“ на плоштадот „Магнолија“ во Битола се одржа протест за смртта на шестгодишното девојче кое минатата среда почина на детското одделение во...
Download WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
udemy course download free
download samsung firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course