Ултрадесничарската партија ВМРО-НП почна хајка против Србите во Македонија, пишува српскиот весник „Блиц“.

Билбордите со пораки „Стоп за српската асимилација на македонската нација“, како и фејсбук-групата „Сакаме да слушаме македонска музика, а не српски кич“, според „Блиц“, претставуваат јасни антисрпски пораки кои имаат цел да предизвикаат омраза и нетрпеливост кон Србите и кон Србија.

Весникот наведува дека Град Скопје и Министерството за внатрешни работи на Македонија се изјасниле како ненадлежни за ситуацијата бидејќи „надлежноста на пораките ја имаат нарачателите и фирмата што ги издава билбордите и која одлучува што ќе се рекламира, а што не“.

Во официјалната реакција на МВР, испратена до српскиот весник, се наведува дека „немаат никаква надлежност сè додека не добијат жалба од граѓани“.

– Министерството може да постапи доколку некој од граѓаните на Скопје се повика на член 319 од Кривичниот законик, кој се однесува на ширење верска, расна и национална омраза и ги пријави овие пораки како вознемирувачки – изјави за „Блиц“ Марија Јаковлевска, портпаролка на МВР, додавајќи дека досега немаат добиено пријава.

Весникот наведува дека „српската музика“ била само евтин изговор за ширење омраза и анимозитет кон Србите, имајќи предвид дека набргу по појавувањето на билбордите, фејсбук-страницата била отстранета.

Претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоиљковиќ, најави дека ќе поднесе тужба за ширење говор на омраза доколку не се отстранат спорните пораки, за кои ВМРО-НП најави дека ќе стојат цела седмица.

– Ќе побарам од фирмата што ги изработила билбордите, од ВМРО-НП и од нивниот претседател, Георгиевски, да се извинат и да ги отстранат, во спротивно ќе покренам постапка пред надлежните органи за ширење говор на омраза – рече Стоилковиќ, додавајќи дека активистите на неговата партија досега избројале 18 билборди во Скопје.