Битолски Широк сокак утрово беше преплавен со лажни банкноти од 1.000 денари отпечатени на албански јазик, како и со летоци на кои пишува „Казна од 5.000 евра за секој што не знае албански јазик“.

Акцијата најверојатно се случила доцна во ноќта, летоците и лажните банкноти се расфрлани насекаде, па вработените од Јавното претрпијатие „Комуналец“ со млазови вода се обидуваа да ги одлепат од гранитните плочки.

– Како ги залепиле се чудам, ниту метла ниту вода не ги вади – се пожали една од вработените во ЈП „Комуналец“ која утрово имаше задача да го исчисти Широк сокак.

Акцијата се совпаѓа со најавите на социјалните мрежи за нов марш по Широк сокак против воведувањето двојазичност на целата територија во државата.

– Црвената линија ја поминавте, црвено-жолтата, не! Под овој слоган утре во 17 часот од Плоштад Магнолија до Музеј во Битола ќе се одржи мирен марш – стои во пораката што се шири на социјалните мрежи.

Битолчани герила-акциите со лажни банкноти ги практикуваат од минатата година, како еден од начините за протест и за отпор поради актуелните случувања во државата и во градот.

Лани битолчани отпечатија пари со ликот на градоначалникот Владимир Талески, во вредност од 360.000 евра и ги фрлија банкнотите врз него за време на јавен настан.