Група од дваесетина битолчани денеска во 10 часот се собраа пред Основниот суд во Битола за да искажат поддршка на двајцата членови на Левица, Здравко Савески и Владимир Куновски.

8d2e1358-faae-4bad-9c0b-a84540b5b15e

На двајцата членови на новоформираната партија им се суди за учество во толпа на протестите на „Шарената револуција“.

Никола Славески, член на левица од Битола, рече дека во општество каде политичарите од власта се аболирани за 15 кривични дела, а исто така демонстрантите од општина Центар воопшто не беа притворени, бесмислено е да се апсат демонстранти од „Шарената револуција“ кои се против аболицијата на претседателот Иванов.

Тој побара судот веднаш да ги ослободи Савески и Куноски, неговите сопартијци од Левица, кои веќе 15 дена се во куќен притвор.