Битолчанецот Томе Таповски обвинува дека непознати сторители го сквернавеле гробот на неговата мајка на Светонеделските гробишта во Битола. Мермерните плочи од сите четири страни биле извадени, сè до бетонот. Таповски се сомнева дека можеби мермерните плочи се крадат за да се препродаваат бидејќи и други битолчани се соочиле со вакво непријатно искуство, односно останале без надгробните плочи од вечните живеалишта на своите блиски.

– Кога отидовме, гледаме дека мермерните плочи се извадени. Ова за мене е сквернавење на едно вечно почивалиште, непријатно искуство. Еден гроб да направиш е околу илјада евра. Но, тука не се само парите во прашање, туку нешто многу посилно, емоциите – вели Таповски.

Битолчанецот го пријавил случајот во ЈП „Комунаец“, во чија надлежност е и одржувањето на Светонеделските гробишта. Отишол и во полиција, но засега нема повратна информација за неговиот случај . Таповски вели дека уредно си ги плаќа сметките за гробното место.

– Пријавив во ЈП „Комуналец“, но ми кажаа дека немале надлежност. Пријавив и во правната служба, но и таму така ми кажаа… „Џабе пријавуваш, има и други случаи и нема да ти излеземе во пресрет“, ми велат. Иритира негрижата. Пари даваме, а некој воопшто не се грижи за тоа. Не знам која е нивната надлежност – вели Таповски.

Од битолската полиција велат дека оваа година имале пријави од граѓани за оштетување на надгробни споменици, но дека тоа како појава не е зачестено.

– Сме имале пријави за оштетување на гробови, но тоа се инцидентни случаи и не се работи за сквернавење – вели Сања Стаматова, портпаролка на СВР Битола.