„Ни претстои сериозна гасификација на земјава, по далеку пониски цени од сегашните. Проценките се дека цената на гасот би се намалила и до 20 отсто со идниот крак од Грција, преку Северна Македонија, па се до Косово, со што стануваме транзитна земја“, посочи претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни (РКЕ) услуги, Марко Бислимоски, на учеството на он лајн дебатат за состојбите во енергетскиот сектор во организација на Стопанската комора на Македонија (СКМ). Бислимоски пред стопанствениците и членовите на Собранието на СКМ ја претстави состојбата во енергетиката во однос на снабдувањето со топлинска енергија, гас и електрична енергија.

Тој објасни дека во Бугарија, по отворањето на Балкан хаб, каде што има пристап на гас од Турција, но и од Грција, цената на гасот се намали за 40 отсто. Податоците и анализите укажале дека секоја земја што гради инфраструктура и што се поврзува со нови коридори, може да очекува пониска цена на гасот.

„Логично е тоа да се очекува и од гасното поврзувањето на Северна Македонија со Грција. Диверзификацијата на изворите од кои се снабдуваме со гас ќе ја зголемат понудата и цената ќе оди надолу. Кракот што ќе го имаме со Грција е клучен затоа што ќе транзитира низ нашата земја и ќе оди и до Косово“, изјави Бислимоски.

Прогнозите  на потрошувачката и на цените на енергенсите во претстојниот зимски период, и постапките за поднесување на приговори, доколку настане штета поради прекин на  испорака на електрична енергија, природен гас и топлинска енергија, беа дел од прашањата за кои стопанствениците изразија интерес, соопштија од РКЕ.