Одлуката за излегување на Европската Унија, што вчера ја донесоа британските граѓани, освен што ќе влијае на финансиите и на социјалните услови на островот, можно е да ја погоди и најелитната фудбалска лига во светот – англиската Премиер-лига, оценуваат телевизиските куќи „Би-би-си“ и „Скај њуз“.

Лигата, велат анализите, најпрво ќе биде погодена од околноста што фудбалерите што доаѓаат од континенталниот дел на Европа одново ќе мораат да минуваат низ процесот на добивање визи, додека процесот на добивање работни дозволи во Велика Британија дополнително ќе ги комплицира работите.

Еден од првите услови за добивање на работните дозволи кои мораат да ги исполнат играчите доколку не доаѓаат од земја членка на ЕУ е да имаат одреден број настапи за националните тимови.

Ова го доведува во прашање, пишуваат медиумите, доаѓањето на Антони Марсијал и Н’Голо Канте како засилувања на тимот на Манчестер јунајтед, односно на Лестер Сити.

Случувањата во најава, за кои известуваат телевизиите, ги предвиде претсдателот на клубот Вест Хем, кој минатата година испрати писмо до клубовите во Англија, Шкотска и во Велс, во кое предупреди на „разорните последици по фудбалот доколу Велика Британија ја напушти ЕУ“.

Од друга страна, постои можност британската влада да ја ублажи ситуацијата, со промена на правилата за добивање на дозволите, но доколу тоа не се случи, прогнозите се дека цената на англиските интернационалци ќе стане многу висока, ситуација од која профит ќе имаат клубовите од другиот дел на Европа.