Белата куќа ѝ ја честиташе на Европската Унија 60-годишнината од потпишувањето на Римскиот договор и од основањето на Европската економска заедница.

Белата куќа во соопштението наведува дека двата континенти делат исти вредности и посветеност на унапредување на мирот и на безбедноста.

Во пораката на Белата куќа се забележува значителна промена во тонот на администрацијата на претседателот Доналд Трамп, кој претходно изразуваше длабок скептицизам во поглед на Брисел.

„САД ѝ ја честитаат на ЕУ 60-годишнината од потпишување на Римскиот договор во 1957 година и од основањето на Европската економска заедница. Нашите два континенти делат исти вредности и пред сè иста посветеност кон унапредување на мирот и просперитетот низ слобода, демократија и владеење на правото“, стои во честитката.

Белата куќа, исто така, порача дека заедно со ЕУ ќе работи на заедничка безбедност и просперитет во наредните 60 и повеќе години.