Францускиот амбасадор во Македонија, Кристијан Тимоние и градоначалникот на општина Гостивар, Невзат Бејта по денешниот состанок кој го одржаа во зградата на Општина Гостивар, порачаа дека е потребно што побрзо формирање на нова Влада.

По средбата на која било разговарано за актуелната политичка состојба во земјава, амбасадорот Тимоние рече дека државата не е во криза, но не треба да се губи време.

– Нема потреба да се драматизираат работите, државата не е во состојба на криза. Сепак, ние како амбасада остануваме на ставот дека не треба да се губи време, треба да се формира Влада што побрзо и земјата да продолжи со напорите за зацврстување на мирот, демократијата и слободата. Водени од искуството од минатото, ние како општество не треба да поддржуваме креирање на кланови, туку да дадеме придонес граѓаните да бидат на прво место – изјави Тимоние.

Градоначалникот на Гостивар, Невзат Бејта рече дека слободата, правдата и еднаквоста во Македонија зависат од формирањето на новата влада.

– Потребно е што побрзо да се формира влада, тоа го сакаа и мнозинството на граѓаните на Македонија. Тоа е потребно за правдата, слободата, рамноправноста на нашите граѓани да дојдат на свое место, да се зацврсти демократијата. Формирањето на владата е во прилог на нашето општество – изјави Бејта.

Аамбасадорот Тимоние и градоначалникот Бејта разговарааа и за позначајните проекти што ги реализира општина Гостивар. Ова е прва посета на Тимоние на Гостивар, откако во август минатата година е назначен за амбасадор на Франција во Македонија.